ADWIES | Gesprekken met kleuters
Tips voor het voeren van kindgesprekken en een gratis te downloaden gesprekshapper die je kunt gebruiken wanneer je met een kleuter uit je groep in gesprek gaat.
gesprekshapper, kindgesprek, kleuters, praten, gesprek, kleuter
57556
post-template-default,single,single-post,postid-57556,single-format-standard,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Gesprekken met kleuters

Er wordt wat afgepraat in de kleutergroep; gesprekken in de grote kring, kleine kring, en tijdens het spelen. Er zijn kinderen die uit zichzelf veel vertellen en bij andere kinderen is het goed om eens bewust een gesprekje aan te gaan.

 

Het is aan te raden om dit soort gesprekjes op een vertrouwde plek te voeren met kleuters. Ga naast de kleuter zitten terwijl hij of zij aan het tekenen of bouwen is. Op die manier kan het kind verder gaan met de activiteit wanneer de vraag moeilijk is of meer denktijd vraagt. Om de gesprekjes speelser te maken voor de kleuter maakten we de gesprekshapper.

 

Download de gesprekshapper

 

Hoe werkt de gesprekshapper?

 

Nadat je de gesprekshapper in elkaar hebt gevouwen (zie instructies) kun je hem gebruiken.

Je nodigt een kind uit je groep uit voor een gesprekje. Om een spelelement toe te voegen aan het kindgesprek kun je de happer gebruiken. De kleuter noemt een getal tussen de 1 en de 10. Je opent en sluit het happertje even veel keer. De kleuter kiest een kleur van het potlood en deze vraag stel je aan de kleuter. Het is aan te raden om door te vragen en het gesprek niet te lang te laten duren. Het allerbelangrijkste is dat de kleuter zich op zijn gemak voelt!

 

 

Meer tips voor een goed gesprek?

 

De onderstaande tips heb je vast wel eens ergens gehoord of gelezen. Ze komen bij alle soorten gesprekken van pas. En om eerlijk te zijn…het is soms best wel lastig om geen advies te geven, want daar houden leerkrachten nogal van! Gelukkig zijn de meeste leerkrachten erg nieuwsgierig dus een OEN zijn moet lukken 🙂

 

Laat OMA thuis. Oordelen, Meningen, Adviezen. (en ja…dat is best lastig!)

Gebruik LSD. Luisteren, Samenvatten, Doorvragen.

Neem ANNA mee. Altijd Navragen, Nooit Aannemen.

Smeer NIVEA. Niet Invullen Voor Een Ander.

Wees een OEN. Open, Eerlijk, Nieuwsgierig.

Maak je niet DIK. Denk In Kwaliteiten.

 

 

Veel plezier met de gesprekshapper!!