ADWIES | Inspirerende workshops voor kleuterleerkrachten
Vind hier ons aanbod workshops, speciaal voor iedereen die met kleuters werkt! De workshops zijn inspirerend en praktisch zodat je de opgedane kennis en ideeën meteen kunt toepassen in je kleutergroep.
workshop, kleuters, cursus, kleuteronderwijs, kleutergroep, ontwikkelingsmaterialen, gym, spellessen, beginnende geletterdheid, beginnende gecijferdheid, eerste keer kleuters
987
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-987,page-parent,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
 

Workshops

Adwies biedt workshops aan die de onderwijskwaliteit en het werkplezier in de kleutergroep vergroten. Reflectie op de eigen praktijk staat centraal tijdens de inspirerende en praktische workshops.

 

Het workshopaanbod van Adwies is zowel voor individuele deelnemers als voor onderbouwteams beschikbaar. Voor individuele deelnemers kan ingeschreven worden via de link onder de workshopbeschrijving.

 

De workshop volgen met het onderbouwteam van je school of samen met meerdere scholen? Neem contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden!

 

Voor onderbouwteams zijn er naast de workshops nog meer mogelijkheden om te investeren in het kleuteronderwijs, kijk bij maatwerk voor meer informatie.

 

Workshop

Spelen met doelen

Je thema voorbereiden vanuit de doelen

 • Hoe zet je duidelijk en overzichtelijk op papier hoe je doelen per thema bereikt?
 • Hoe schrijf ik dit op voor de hele groep, maar ook voor subgroepjes en individuele kinderen?
 • Hoe kan ik de methode loslaten?
 • Hoe kan ik inspelen op de belevingswereld van de kinderen?
 • Hoe kan ik doelen verwerken in (spel)hoeken?
 • Hoe zorg ik voor een beredeneerd aanbod en een doorgaande leerlijn in de kleutergroep?
 • Hoe kan ik voldoen aan de eisen van de inspectie en tegemoet komen aan het specifieke karakter van het kleuteronderwijs?
 • Hoe maak ik een werkbare themaplanning en weekplanning?

 

Wil je antwoord op al deze vragen? Dan is de workshop ‘SPELEN MET DOELEN geschikt voor jou!

 

Doel:

Tijdens deze inspirerende workshop leer je hoe je een stevig beredeneerd aanbod neer kunt zetten in je kleutergroep(en). Je leert hoe je activiteiten aan doelen kunt koppelen en hoe je je thematische aanbod kunt plannen voor een bepaalde periode. Je gaat naar huis met minimaal twee compleet uitgewerkte thema’s en je beschikt over voldoende handvatten om vanaf nu zelf met de doelen aan de slag te gaan.

 

Duur van de workshop: 1 dag (inclusief lunch)

Aantal deelnemers: 8-12

Kosten: € 249,- per persoon (inclusief btw)*

 

Workshop data:

 • In het najaar van 2024 wordt deze workshop weer gegeven. Interesse? Laat het ons alvast weten!

Interesse in een Adwies workshop? Schrijf je dan nu in!

Workshop

Klassenmanagement in de kleutergroep

Wil je graag dat het gezellig is in je kleutergroep?  Hoe zorg je voor voldoende structuur? Deze vragen komen zeker aan bod komen in deze workshop over klassenmanagement in de kleutergroep. Het is belangrijk om het klassenmanagement af te stemmen op de kenmerken en behoeften van kleuters. Een sterk klassenmanagement voorkomt probleemsituaties en is de basis voor succesvol onderwijs.

 

Doel:

Na deze workshop weet je hoe je een prettige sfeer neerzet in een kleutergroep. Door middel van praktische tips en het uitwisselen van ervaringen kijk je naar je eigen klassenmanagement en bedenk je welke handvatten jij wilt gebruiken om een sterk klassenmanagement neer te zetten.

 

Duur van de workshop: 1 dag (10-16 uur) inclusief lunch

Aantal deelnemers: 8-12

Kosten: € 249,- per persoon (inclusief btw)*

 

Volgende workshop:

 • Zaterdag 9 maart 2024 – locatie Amersfoort of Leusden (provincie Utrecht)

Interesse in een Adwies workshop? Schrijf je dan nu in!

Workshop

Bewegen met kleuters

We weten allemaal dat bewegen voor kleuters heel belangrijk is. Kleuters bewegen graag: een breed aanbod in beweging- en spelactiviteiten is belangrijk. De kleuter doet zo ervaring op in ruimtelijk inzicht, sociale aanpassing en begripsvorming.

Maar hoe bouw je een goede spel- of gymles op? Hoe sluit je aan bij de belevingswereld van de kleuter? En niet geheel onbelangrijk: hoe organiseer je een goede gym- of spelles?

 

Doel:

Na deze workshop weet je hoe je een  spel- of gymles moet opbouwen en heb je tips gekregen om een bewegingsles soepel te laten verlopen. Je gaat naar huis met een rugzak vol met praktische ideeën waar je de komende bewegingslessen uit kunt putten.

 

Duur van de workshop: 1 dag (10-16 uur) inclusief lunch

Aantal deelnemers: 8-12

Kosten: € 249,- per persoon (inclusief btw)*

 

Volgende workshop:

 • zaterdag 13 januari 2024 – locatie: Amersfoort of Leusden (provincie Utrecht)

Interesse in een Adwies workshop? Schrijf je dan nu in!

Workshop

Ontwikkelingsmaterialen

Staan jouw kasten vol met mooie ontwikkelingsmaterialen? Hoe werk je daar eigenlijk mee op een manier die past bij kleuters? Hoe begeleid je het werken met ontwikkelingsmaterialen? Op al deze vragen krijg je een antwoord tijdens deze workshop. Naast een stukje theorie rondom de ontwikkelingsmaterialen behandelen we de rol van de leerkracht en verschillende manieren om met ontwikkelingsmaterialen te werken. We gaan ook praktisch aan de slag: bij de meest voorkomende ontwikkelingsmaterialen gaan we op zoek naar mogelijkheden om deze materialen op andere manieren in te zetten in de kleutergroep.

 

Doel:

Na deze praktische workshop weet je hoe je met ontwikkelingsmaterialen kunt werken in de kleutergroep. Je kunt de manier kiezen die bij je en/of het werken op je school past. Daarnaast ga je naar huis met allerlei inspiratie om nog meer uit de ontwikkelingsmaterialen te halen die in je kast staan.

 

Voorbereiding: Neem je favoriete ontwikkelingsmateriaal mee.

 

Duur van de workshop: 3 uur

Aantal deelnemers: 8-12

Kosten: € 149,- per persoon (inclusief btw)*

 

Volgende workshop:

 • Dit schooljaar (2023-2024) staat geen workshop meer gepland.
 • Interesse? Laat het ons weten en we plannen een datum voor open inschrijving!

Interesse in een Adwies workshop? Schrijf je dan nu in!

Workshop

Leerlijnen beginnende geletterdheid en gecijferdheid

De rol van de kleuterleerkracht is vooral het bewaken van de samenhang in de aangeboden leerstof het creëren van een doorgaande lijn. Om goed onderwijs te geven aan kleuters is het belangrijk dat de leerkracht overzicht heeft van de verschillende doelen.

 

Wil je meer zicht krijgen op de leerlijnen beginnende geletterdheid en gecijferdheid? Wil je weten hoe je de verschillende doelen kunt verwerken in activiteiten en hoeken? Dan is deze workshop zeker iets voor jou!

 

Deze workshop is zowel te volgen voor mensen die met of zonder methode werken.

 

Doel:

Na deze workshop weet je hoe de leerlijn op het gebied van beginnende geletterdheid en gecijferdheid in elkaar steekt. Je leert welke aspecten van de taal-en rekenontwikkeling belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de kleuter. Daarnaast ga je naar huis met een schat aan activiteiten die je meteen in je groep kunt gebruiken.

 

Duur van de workshop: 1 dag (inclusief lunch)

Aantal deelnemers: 8-12

Kosten: € 249,- per persoon (inclusief btw)*

 

Volgende workshop:

 • dit schooljaar (2023-2014) staat deze workshop niet meer gepland. Interesse? Laat het ons weten en we plannen een datum voor open inschrijving!

Interesse in een Adwies workshop? Schrijf je dan nu in!

Workshop

Speciaal voor directeuren en IB-ers: “Leer mij die kleuters kennen!”

Doel:

Na deze workshop heb je inzicht gekregen in de kenmerken en behoeften van jonge kinderen. Er wordt een link gelegd met het afleggen van klassenbezoeken. Waar kijk je naar in een kleutergroep? Wat is belangrijk?

Directeur en IB-er gaan door middel van een interactieve werkvorm op zoek naar de uitdagingen en kansen die er liggen in de kleutergroepen van hun school.

 

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Ontwikkelingspyschologische kenmerken van jonge kinderen
 • Basisbehoeften van jonge kinderen
 • Klassenbezoeken: waar kijk je naar? wat is belangrijk?
 • Waar liggen de uitdagingen en kansen in de kleutergroepen van je school?

 

Duur van de workshop: 3 uur

Aantal deelnemers: 8-12

Kosten: € 149,- per persoon (inclusief btw)*

Volgende workshop:

 • dit schooljaar (2023-2024) staat deze workshop niet meer gepland. Interesse? Laat het ons weten en we plannen een datum voor open inschrijving!

Interesse in een Adwies workshop? Schrijf je dan nu in!

*De kosten voor het volgen van een workshop vraag je terug op school:

In de cao primair onderwijs is voor elke fulltime baan 500 euro budget beschikbaar voor individuele nascholing. Maak daar in overleg met de schoolleider gebruik van.