ADWIES | Materialen voor de Bee-bot
Bij het thema 'Mijn lijf' maakten wij opdrachtenkaartjes voor de Bee-bot met verschillende niveaus. Sommige opdrachtenkaartjes hebben plaatjes andere hebben woorden (voor beginnende lezers). En...we geven nog meer ideeën wat je allemaal kunt doen met de Bee-bot in de kleuterklas.
Bee-bot, materialen, printen, kleuters, robot, mijn lijf, kleuters
57633
post-template-default,single,single-post,postid-57633,single-format-standard,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Materialen voor de Bee-bot

Wat is een Bee-bot?

De Bee-bot is een oplaadbare robot die de kinderen zelf kunnen bedienen. Door middel van de knopjes op zijn rug kunnen de kinderen een route programmeren die de Bee-bot gaat rijden. Bijvoorbeeld: twee stappen naar voren, 1 naar links en drie naar voren. Er zijn allerlei matten te koop met opdrachten maar het is extra leuk om de opdrachten aan te passen aan het thema van je klas op dat moment. Voor de zelf gemaakte opdrachtkaartjes is een transparante mat handig om te gebruiken.

 

Is een Bee-bot wel geschikt voor kleuters?

De Bee-bot spreekt kleuters aan door zijn vormgeving, mooie heldere kleuren. Daarnaast zijn de knopjes duidelijk en groot genoeg voor kleutervingers. Kleuters leren op deze manier vooruit denken, maar ook tellen en allerlei ruimtelijke begrippen. Spelen met de Bee-bot draagt bij aan het logisch denken en het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden.

 

Hoe kun je de Bee-bot introduceren?

Het is leuk om de Bee-bot in een mooie doos of een bijenkorf te introduceren. Hier kan de Bee-bot dan ook weer in worden opgeruimd. Met de kinderen bespreek je wat de Bee-bot allemaal kan en natuurlijk wat de regels zijn van het werken met de Bee-bot. Het is verstandig te vertellen dat de Bee-bot altijd met zijn buikje op de grond moet blijven, dan is de kans het kleinst dat hij valt.

Om de verschillende knopjes uit te leggen kun je de kinderen met een dobbelsteen laten gooien. Lukt het om de Bee-bot net zoveel stapjes te laten zetten? Lukt dat ook naar achteren? Naar rechts en naar links? De kleuters begrijpen heel erg snel hoe de Bee-bot werkt.

 

Opdrachtenkaartjes

Bij het thema ‘Mijn lijf’ maakten wij opdrachtenkaartjes voor de Bee-bot met verschillende niveaus. Sommige opdrachtenkaartjes hebben plaatjes andere hebben woorden (voor beginnende lezers).

 

Download hier het bestand met opdrachtenkaarten bij het thema Mijn Lijf voor de Bee-bot.

Wat kun je nog meer doen met de Bee-bot?

  • Een stad bouwen van duplo of houten blokken op de doorzichtige mat, kan de Bee-bot er tussendoor rijden?
  • Een doolhof maken met Kapla.
  • Met de cijfermat (of met zelfgemaakte cijferkaarten)  het goede aantal (bijvoorbeeld van de stippendobbelsteen) koppelen aan het cijfer.
  • Rijmkaartjes onder de mat leggen, kan de Bee-bot van “wip” naar “kip” rijden?
  • Een leerling de route laten tekenen (geef een leeg papier met hokjes) en die route door de Bee-bot laten rijden.
  • Er zijn nog veel meer ideeën mogelijk!

 

De Bee-bot en de bijbehorende materialen zijn verkrijgbaar bij diverse (web)winkels.