ADWIES | De gouden tip voor een correcte pengreep
Er zijn allerlei hulpmiddelen om kleuters te helpen om hun potlood goed vast te houden maar deze tip werkt bijzonder goed!! Spreekt direct tot de verbeelding!
pengreep, kleuters, goede pengreep, voorbeeld, download, motoriek, fijne motoriek
57742
post-template-default,single,single-post,postid-57742,single-format-standard,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

De gouden tip voor een correcte pengreep!

Een goede pengreep is belangrijk om het schrijven soepel te laten verlopen.

De dynamische driepuntsgreep is in principe de meest ideale pengreep waarmee je vingers op een soepele manier de pen kunnen sturen. In de handholte is voldoende ruimte voor het bewegen van de vingers met deze greep. De wijsvinger is neurologisch gezien de beste vinger om mee te sturen tijdens het schrijven, deze vinger ligt daarom ook meestal bovenop.

 

Er zijn allerlei hulpmiddelen om kleuters te helpen om hun potlood goed vast te houden maar deze tip werkt bijzonder goed!! Spreekt direct tot de verbeelding!

 

DE PILOOT EN DE CO-PILOOT:

Je vertelt de kinderen dat het potlood een vliegtuig is wat komt aanvliegen. Het potlood ligt op je hand.

De piloot, je wijsvinger is de baas en bepaalt waar het vliegtuig heengaat. De co-piloot, de duim, volgt de piloot, de wijsvinger.

Met zijn tweeën zijn zij de baas!

Wanneer kinderen dan hun potlood weer op de verkeerde manier vasthouden hoef je alleen maar te zeggen: Denk aan de piloot en de co-piloot!

Het verhaal eromheen moet je natuurlijk wel op een spannende manier vertellen!!

Als geheugensteuntje kun je in de klas een papier ophangen van deze cockpit met daarbij een afbeelding van de juiste pengreep. Je kunt zowel voor rechtshandig als linkshandig de documenten hieronder downloaden. Je kunt het in de klas ophangen maar je kunt ook deze kleine kaartjes printen en als geheugensteuntje bij het kind leggen.

 

Om de vingers wat soepeler te krijgen is dit een leuke oefening:

Geef de kinderen een stuk papier en laat ze met hun schrijfhand stukjes ervan scheuren en propjes ervan maken. Deze propjes mag je weg gaan schieten met je wijsvinger en duim! Hoe leuk!!

 

Download hier de verschillende documenten:

pengreep rechterhand

pengreep linkerhand

pengreep kleine kaartjes