ADWIES | Aandacht richten en volhouden, dat kunnen kleuters ook!
Gratis download om volgehouden aandacht te oefenen in de kleutergroep.
Executieve functies kleuters volgehouden aandacht gratis download
57744
post-template-default,single,single-post,postid-57744,single-format-standard,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Aandacht richten en volhouden, dat kunnen kleuters ook!

Er zijn kinderen die het moeilijk vinden om zich aan de opdracht te houden. Dit kan tijdens het werken zijn maar ook tijdens bijvoorbeeld het halen van de jas.

 

Kinderen zien veel gebeuren en vergeten de opdracht. Prikkels in de omgeving trekken hun aandacht en hierdoor lukt het hen niet om de aandacht te blijven richten op de opdracht.

 

Peg Dawson (auteur van o.a. Slim maar….) zegt: “Executieve functies? een vaardigheid aanleren is beter dan afwachten of het kind het vanzelf leert”.

Een leuke tip om kinderen uit te leggen hoe ze hun aandacht beter kunnen richten op de opdracht is dmv deze tekening hun manier van werken uit te leggen. Daarom maakten wij deze download die je in de klas kunt ophangen als hulp. 

 

Hoe werkt het? Hier zie je 2 huisjes. Tussen de huisjes loopt een rechte lijn en een kronkellijn. De huisjes zijn de opdracht. De rechte lijn gaat rechtstreeks van de opdracht naar het doel en de kronkellijn geeft aan dat je onderweg mag spelen.

 

Wanneer je nu een opdracht geeft en aangeeft dat het kind zich zich aan de rechte lijn moet houden snapt het kind wat er van hem/haar verwacht wordt. Dit doe je natuurlijk door voorbeelden te geven.

 

Je hoeft alleen maar te zeggen als het mis gaat: “denk aan de rechte lijn”. Je zult zien dat het werkt en kinderen worden hier blij van. Je helpt ze op een positieve manier!!